Opleiding...
Wat achtergrond informatie voor wannabe-loodgieters...
Als je loodgieter wilt worden kan het zijn dat je graag met water en leidingen bezig bent. Het kan ook andere redenen hebben dat je loodgieter wilt worden, misschien zoek je puur een beroep waarmee je met je handen bezig kunt zijn, dan is de opleiding tot loodgieter zeker een goede keuze. Maak daarom nu kennis met de opleiding en kom er snel achter wat deze opleiding jou kan bieden. Na het lezen van dit artikel weet jij wat de opleiding tot loodgieter in gaat houden en wat jij hier mee kunt bereiken. Is dit het beroep wat voor jou een gouden toekomst biedt?
Bij de opleiding voor loodgieter staan de installatietechnieken centraal. Het gaat dan over de centrale verwarming, over de klimaatregeling en het gas. Allemaal onderdelen waar je veel vanaf moet weten als je loodgieter wilt worden. Er zijn namelijk steeds meer mensen die alles energiebesparend willen doen en beter voor het milieu willen doen, daar kun je als loodgieter een positieve invloed op uitoefenen, maar dan moet je er wel wat vanaf weten!
De opleiding tot loodgieter kan tegenwoordig ook als thuisstudie worden gedaan. Dit houdt in dat het een soort van zelfstudie is warbij je kennis op gaat doen en ook persoonlijke begeleiding krijgt. De meeste opleidingen tot loodgieter worden middels thuisstudie of op school gevolgd. Qua inhoud is er weinig verschil alleen is het voordeel van les op school hebben dat je meteen ervaringen uit kunt wisselen met andere studenten en wanneer je een thuisstudie doet kun je mailen met je docent maar moet je wachten op antwoord. Vaak is er ook een forum actief waar je met andere studenten lesmaterialen uit kunt wisselen of op het goede spoor kan worden gebracht met opdrachten.
De inhoud van de cursus bestaat meestal eerst uit administratieve kennis. Hierbij gaat het over de vergunningen en de milieuwetgevingen. Daarnaast dien je kennis te hebben over de verschillende materialen die je als loodgieter gaat gebruiken. Hierbij kan gedacht worden aan de buizen, de leidingen, de dichtingen, maar ook aan de bevestigingsmaterialen. Ook de technische kennis is belangrijk, je moet weten hoe je plannen moet tekenen en hoe je de schetsen van een huis moet lezen. Daarnaast moet je ook weten hoe de montage, het onderhoud en de herstelling van installaties gedaan moeten worden. Een laatste vaak afsluitende module is de kwaliteitscontrole. Voor elke loodgieter is een kennis van alles wat met huis of interieur te maken heeft goed meegenomen!
Wanneer je alle modulen met een voldoende hebt afgesloten kun je vaak voor jezelf aan de slag. Maar een goede baas is ook prettig. Je wordt dan namelijk uitbesteed aan bedrijven of aan een aannemer om daar je werkzaamheden uit te gaan voeren. Dit kan erg fijn werken, omdat je op deze manier nog meer ervaring op kunt doen in de praktijk. Tijdens je opleiding doe je ook wel praktijkervaringen op, maar als je voor een werkgever zelfstandig aan de slag kunt gaan is het toch anders. Tijdens je stage kijkt er namelijk vaak iemand mee of dat je het allemaal goed uit gaat voeren. Je kunt na voldoende ervaring altijd nog de keuze maken om als zelfstandige aan de slag te gaan.